Roztwory buforowe
Kategorie
- Diagnostyka medyczna (173)
- Materiały laboratoryjne z tworzyw sztucznych i metalu (112)
- Ochrona pracy i sprzęt BHP (11)
- Odczynniki laboratoryjne i chemikalia (2216)
- Chemikalia (1)
- Materiały filtracyjne (18)
- Odczynniki laboratoryjne (1989)
- Odważki analityczne i roztwory mianowane (432)
- Papierki wskaźnikowe (6)
- Roztwory buforowe (78)
- Szybkie testy (111)
- Wzorce (7)
- Podłoża mikrobiologiczne (192)
- Reagenty (1)
- Refraktometry (1)
- Sprzęt laboratoryjny (216)
- Sterowniki/Kontrolery (3)
- Szkło laboratoryjne (204)
- Termoreaktory (1)
- Titratory (1)
Roztwory buforowe
są układami zdolnymi do utrzymywania względnie stałego pH środowiska, a ich składowymi są sprzężone pary kwas-zasada Brønsteda. W zależności od rodzaju buforu, jego komponentami (w wodnym roztworze) mogą być:
1. Słaba zasada i jej sól z mocnym kwasem (np. bufor amonowy: NH3 + NH4Cl).
2. Słaby kwas i jego sól z mocną zasad (np. bufor octanowy: CH3COOH + CH3COONa).
3. Dwie wodorosole (np. bufor fosforanowy: NaH2PO4 + Na2HPO4).
Nazwa bufory pH odnosi się do roztworów wodnych, które mimo wprowadzania niewielkich ilości zasad lub kwasów, lub podczas rozcieńczania, nie zmieniają swojej wartości pH. Głównym celem w zastosowaniu roztworów buforowych jest ich rola jako czynniki, które umożliwiają utrzymanie wartości pH na bardzo stabilnym poziomie. Często wykorzystywane w szerokim zakresie zastosowań chemicznych, na przykład podczas produkcji barwników, w trakcie procesów fermentacyjnych, a także w celu określenia wartości pH produktów spożywczych, kosmetyków oraz wyrobów farmaceutycznych.