Podłoża mikrobiologiczne
Kategorie
- Diagnostyka medyczna (171)
- Materiały laboratoryjne z tworzyw sztucznych i metalu (119)
- Meble (1)
- Ochrona pracy i sprzęt BHP (11)
- Odczynniki laboratoryjne i chemikalia (2224)
- Sprzęt laboratoryjny (257)
- Szkło laboratoryjne (205)
Podłoża mikrobiologiczne i suplementy
to mieszanka różnych substancji odżywczych, które pozwalają na hodowlę drobnoustrojów metodą in vitro.
Pożywki zawierają substancje z łatwo dostępnymi pierwiastkami biogennymi (C, O, H, N, P, S). Do hodowli i wzrostu mikroorganizmów ważne jest również określone pH, wilgotność.
Podział podłóż mikrobiologicznych:
- Ze względu na konsystencję dzielimy podłoża mikrobiologiczne na płynne oraz stałe
- Ze względu na zawartość substancji odżywczych na:
- podłoża pełne – bogate w składniki pokarmowe, dzięki którym zapewniamy maksymalny wzrost
- podłoża minimalne – zawiera tylko związki, które są niezbędne do wzrostu
- podłoża wzbogacone – zawiera dodatkowe związki , zapewniając wzrost mikroorganizmów słabo rosnących
- Ze względu na skład chemiczny:
- Podłoża naturalne – zawierające wyciągi z tkanek i hydrolizaty
- Podłoża syntetyczne – zawierające chemiczne składniki
Bezsprzeczne koniecznym warunkiem do zainicjowania hodowli bakterii jest sterylność podłoża ponieważ pożywka taka pozbawiona jest wszelkich żywych organizmów, form wegetatywnych i przetrwalnych. Jałowe podłoże uzyskujemy przede wszystkim poprzez działanie wysokiej temperatury, promieniowania UV lub jonizującego oraz z użyciem związków chemicznych.
Aby hodowla spełniała swoje zadanie, podłoża dobieramy do wymagań patogenów obecnych w badanym materiale, zapewniając im optymalne warunki wzrostu.
Podłoża mikrobiologiczne transportowe
Podłoża należące do tej grupy używane są do transportu próbek materiału klinicznego i szczepów bakterii do laboratorium. Klasyczne podłoża transportowe utrzymują żywotność bakterii, ale nie pozwalają im na namnożenie.
Podsumowanie
Planując badania w laboratorium uwzględniamy wszystkie rodzaje podłoży. Bezsprzeczne jednak, w niektórych gałęziach przemysłu, np. w przemyśle farmaceutycznym czy spożywczym, obowiązują normy i przepisy które ściśle określają wymagany asortyment podłoży.
Niezmiernie istotne są także zagadnienia związane
z prawidłowym przygotowaniem i przechowywaniem
podłoży. Mają one wpływ na jakość pożywek, a co za
tym idzie, na ich przydatność do użycia i wiarygodność
przeprowadzanych badań.