Cylindry miarowe
Kategorie
- Diagnostyka medyczna (172)
- Materiały laboratoryjne z tworzyw sztucznych i metalu (119)
- Ochrona pracy i sprzęt BHP (11)
- Odczynniki laboratoryjne i chemikalia (2224)
- Sprzęt laboratoryjny (257)
- Szkło laboratoryjne (205)
- Butle laboratoryjne (8)
- Chłodnice i kolumny (4)
- Eksykatory (7)
- Kolby stożkowe, płaskodenne i kuliste (24)
- Lejki szklane (2)
- Porcelana laboratoryjna (11)
- Probówki szklane (9)
- Rozdzielacze (4)
- Szkło miarowe (37)
- Cylindry miarowe (2)
- Kolby miarowe (4)
- Zestawy do filtracji i szkło filtracyjne (4)
- Zlewki laboratoryjne szklane (7)
Cylinder miarowy, zwyczajowo menzurka – naczynie laboratoryjne przeznaczone do odmierzania określonej ilości cieczy. Ma kształt walca otwartego z jednej strony. Na jego ściance znajduje się precyzyjna podziałka objętości.
Tradycyjna menzurka jest zwykle wąska i wysoka (by zwiększyć precyzję pomiaru objętości) i ma plastikową lub szklaną stopkę (podstawkę) oraz wylew (dziobek). Niektóre rodzaje menzurek mają na otwartym końcu szlif, żeby można je zamykać korkiem lub bezpośrednio łączyć z innymi elementami aparatury. Z menzurek takich cieczy nie wylewa się bezpośrednio, lecz przelewa za pomocą cannuli.
Skala objętości w menzurkach jest zawsze robiona „na wylew” – to znaczy uwzględnia fakt, że po wylaniu odmierzonej cieczy pozostaje w naczyniu warstwa przywarta do jego ścianek. Nie należy z menzurki strząsać tego, co pozostało na ściance i dnie, bo zmniejsza to precyzję pomiaru.